Sightguide op Hart van Nederland

Vrijdag 30 april deed Hart van Nederland in hun avonduitzending verslag van Sightguide. Het elektronische alternatief voor een blindengeleidehond wordt door Blindsight Mobility ontwikkelt.

Sightguide zal dezelfde functies als een blindengeleidehond gaan vervullen. Dat betekend dat het hulpmiddel de zichtfunctie van visueel beperkte gebruikers over neemt. Middels slimme sensoren, geadopteerd uit de automotive branche, is het in staat om een driedimensionaal beeld van zijn omgeving te vormen. Vervolgens neemt het autonoom navigatiebeslissingen op microniveau. Het ontwijken van een obstakel wordt de gebruiker niet over geïnformeerd, hij wordt daarbij aan de hand meegenomen. Door de technische mogelijkheden van elektronica is Sightguide ook in staat om objecten, zoals ov-palen of zebrapaden, te herkennen. Ook kan het hulpmiddel navigeren van deur tot deur via GPS, en het enige dat de gebruiker hoeft te doen is het product op te laden.

‘S morgens werden door Hart van Nederland opnames gemaakt op de campus van Hogeschool Windesheim. Blindsight Mobility werkt samen met deze kennisinstelling in de ontwikkeling van Sightguide. Diverse studententeams met een multidisciplinaire achtergrond werken aan Sightguide. De prototypes die onder ander met Windesheim ontwikkeld zijn werden voor de journalisten van Hart van Nederland gedemonstreerd.

In de avonduitzendingen werd er aandacht besteed aan de vinding die Meindert van de Berg en Michiel van den Berg samen ontwikkelen. Ook was er aandacht voor de resultaten van de unieke operatie die Michiel in maart onderging. Hierdoor wordt hij hoogstwaarschijnlijk niet meer blind, eerst was dat een zekerheid. Ook is zijn nachtzicht flink verbeterd. De mobiliteitsvrijheid die hij ervaart door dit verbeterde zicht wil hij ook beschikbaar maken voor andere personen met een visuele beperking. “Sightguide geeft visueel beperkte personen mobiliteitsvrijheid en verbreedt hun horizon”, aldus Michiel van den Berg.

Eerder werkten wij ook al samen met studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Op de HAN werd gewerkt aan het zichtalgoritme dat het hulpmiddel in staat stelt om objecten te herkennen om zijn blinde gebruik vervolgens naar toe te leiden.