Telegraaf

Blindengeleidehonden zijn ideaal maar niet voor slechtziende mensen met allergie en evenmin voor moslims voor wie de ’onreine’ viervoeter uit den boze is. Uitvinder Michiel van den Berg bedacht daarom een elektronisch alternatief: een stok op wielen met sensoren die de gebruiker over straat begeleidt.

De Willie Wortel, zelf slechtziend, keek zijn idee af van de auto-industrie, die zijn modellen vol stopt met slimme technieken. Zo ’ziet’ een Tesla wat er om zich heen gebeurt.

„Door die snufjes op vergelijkbare manier toe te passen, hebben mijn zakenpartner en ik nu een hulpmiddel ontworpen voor een bredere groep mensen dan met een hond het geval is”, onderstreept hij. „Begrijp me goed, wij hebben niets tegen een blindengeleidehond. Integendeel. Die is de ideale hulp. Maar helaas niet voor alle slechtzienden. Die zijn nu aangewezen op de taststok. Prima ding maar wel heel vermoeiend.”

“Alternatief voor hond”

Michiel van den Berg gebruikt voor zijn geesteskind meerdere soorten sensoren: „Met laserstralen, maar die hebben het nadeel dat ze afketsen op water. En met radar. Zo is er dus een dubbele dekking en kan er niets misgaan.” De rijdende stok heeft ook cameraatjes.

De slimme uitvinding is in concept klaar en het inventieve duo heeft er met zijn bedrijf Blindsight Mobility ook al octrooi voor gekregen. „We werken samen met de Hogeschool Windesheim in Zwolle, die de stok en de elektronica voor de ’obstakeldetectie’ maakt, en met die van Arnhem en Nijmegen voor de algoritmen.”

Commando’s

De slimme robot is van aluminium. Hij heeft een handgreep met knoppen voor commando’s zoals ’linksaf’ of ’zoek zebrapad’.

Het is ook mogelijk de route te plannen. „Met je telefoontje voer je de eindbestemming in de app in en ons apparaat begeleidt je ernaartoe.” De mogelijkheid spraakcommando’s te geven, zit er niet op. „ Die techniek is te onbetrouwbaar op plekken met veel mensen, zoals stations”, vreest de uitvinder.

Het prototype is klaar. Maar Michiel van den Berg en zijn compagnon zoeken nog investeerders om hun blindengeleidestaf ook voor klanten te gaan produceren.

„We mikken op de Scandinavische en West-Europese markt”, zegt hij. „Daar is elke stad en streek elektronisch in kaart gebracht. Dat is wel noodzakelijk voor ons apparaat.”

Positief

Directeur Luuk-Jan Boon van de Oogvereniging reageert positief op het initiatief van Michiel van den Berg en co: „Wij juichen elke poging om onze doelgroep zelfstandiger te laten leven toe”, stelt hij.

„Maar het ding moet natuurlijk wel betrouwbaar zijn. Het mag niet ineens uitgaan. Dan kan de gebruiker letterlijk geen kant meer op.”

Bron: Telegraaf